Selecteer een pagina

Hoe het/ik begon in Eindhoven.
Sinds jan 2010 ben ik durftevragen begeleider. Via Nils Roemen ( een van de bedenkers van durftevragen) heb ik denk ik gehoord van het bestaan van 7 daysofinspiration . Toen dacht ik meteen: daar wil ik wat mee doen. Wil je ZIEN wat het is, kijk dan dit filmpje.

Wat is 7di
7 Days of Inspiration laat zien hoe het ook kan! Al vanaf april 2010 werken honderden mensen belangeloos samen om Nederland een stukje mooier en beter te maken. Zij laten zien, dat je door veel mensen te verenigen bergen kunt verzetten. En dat helemaal zonder financiële middelen! Door het hele land zijn mensen actief met eigen initiatieven, aan de hand van 6 thema‟s: zorg, werk, duurzaamheid, versimpelen, onderwijs en voeding. In de week van 28 februari tot en met 6 maart zetten we een schijnwerper op deze initiatieven.

Waarom?
Nederland is een land van overvloed. Er is enorm veel sociale overwaarde. Iedereen heeft wel eens ideeën, tijd, spullen, ruimte of goede raad over. Veel mensen zijn bereid om dit in te zetten voor een mooiere, betere wereld, maar vaak weten ze niet hoe. Ook 7 Days of Inspiration weet niet precies hoe het moet, maar onder het motto “als je het niet probeert kom je er nooit achter” gaan we laten zien wat je kan bereiken met sociale overwaarde door samen te werken en mensen en ideeën te verbinden. We werken samen als een zwerm, die steeds groter wordt. We dagen zo veel mogelijk mensen uit om bij te dragen op thema‟s die hen raken, op een manier die bij hen past. Iedere vorm van hulp is welkom!

Achtergrond
„7 Days of Inspiration‟ is een initiatief van Martijn Aslander, Olga Plokhooij, Fanny Koerts, Abdul Advany en Nils Roemen. Zij lieten zich inspireren door een project in Estland, waar 50.000 mensen hun land in één dag schoonmaakten. Hun doel voor Nederland: door concrete activiteiten, uitgevoerd samen met enthousiaste vrijwilligers, het land naar een hoger maatschappelijk niveau tillen. Dit willen ze bereiken door knopen door te hakken of te ontwarren, nieuwe manieren van samenwerken tot stand te brengen, klussen op te knappen die niemand voor mogelijk houdt en mensen en organisaties de helpende hand te bieden.

Wat maakt 7 Days of Inspiration zo bijzonder?

  • 7 Days of Inspiration is het allereerste landelijke initiatief dat geheel op basis van sociale overwaarde maatschappelijke initiatieven realiseert. Geheel belangeloos en zonder financiële middelen.
  • 7 Days of Inspiration is een open organisatie; ze bestaat uit de mensen die aanhaken vanuit hun eigen passie en motivatie en werkt volgens een zwermgedachte.
  • Zonder regels, maar met kernwaarden. Zonder geld, maar op basis van sociale overwaarde. Zonder concreet einddoel, maar vanuit de overtuiging dat Nederland mooier kan zijn als veel mensen een beetje doen

Mijn rol
Nu woon ik in Haarlem maar heb plannen om naar Eindhoven te verhuizen omdat ik daar in 2009 mijn jeugdliefde weer heb teruggevonden. Het leek me dus een leuk idee om daar dan maar citycoördinator te worden. Dan kon ik meteen contacten maken en leggen daar. Wat het inhield wist ik niet, maar een voortrekkersrol zit wel in mij. Als klein kind wilde ik al de wereld beter achterlaten dan ik hem aantrof, en daar past dit wel in.
In juli vorig jaar de eerste mail gestuurd naar belangstellende uit Eindhoven dat we wilde gaan beginnen. Eind juli hadden we onze eerst meeting bij seats2meet Strijp S, zij stelde hun locatie beschikbaar, zelfs tijdens  hun verbouwing.

Sindsdien zijn we regelmatig bij elkaar geweest om te kijken hoe we projecten en plannen aan willen pakken op dit terrein. Voor mij was duidelijk dat ik geen project ging doen maar wel inspirator en kartrekker wil zijn. We bespraken soms ideeën of suggesties voor projecten en presenteerde die dan aan elkaar. Pas in onze laatste meeting van 24 jan jl kwamen meer concrete projecten aan bod en kwamen we uit op 5 of 6 projecten waar mensen zich voor in willen gaan zetten.

Wat heb je geleerd over leiderschap?
Ik begon vol enthousiasme in mijn eentje, omdat ik dat zo ‘gewent’ ben. Ik ben ook zelfstandig ondernemer en dan doe je ook vaak zaken alleen. In september gaf Ineke Hurkmans op mijn verzoek aan ook mee te willen doen, maar telkens als wij bij elkaar kwamen had zij andere afspraken. Vanaf december doet ze volledig mee en delen we samen het city coördinator schap. Ik merkte dat het niet in een stad wonen en wel een team willen vormen niet echt makkelijk is. Ook heb ik mijn roots en contacten nog niet daar. Door samen nu met Ineke op te trekken krijgen we meer voor elkaar met minder inspanning. En is de lol voor mij weer meer terug gekomen.

Wat heb je geleerd over samenwerken?
Vanaf het begin is er wel een sterk kernteam van 4 mensen geweest dat regelmatig bij elkaar kwam. Er kwamen soms mensen bij of vielen af, maar het kernteam is gebleven. Dat voelt wel erg krachtig. Het idee van projectleiders die dan weer een team van mensen hebben is bij ons niet van de grond gekomen helaas.

Hoe heb je werken met sociale overwaarde ervaren?
Ik vond het heerlijk om te ervaren dat bv seats2meet zo snel ruimte beschikbaar stelde gewoon omdat ze ons idee cool vonden, zonder er iets voor terug te verwachten. Verder ben ik wel goed in netwerken en kwaliteiten in mensen naar boven halen, dus dat heb ik waar mogelijk ook gedaan hierbij. Doordat er verder niet echt projecten gestart zijn kan ik hier niet echt een antwoord op geven.

Hoe is het om in een initiatief te stappen waarvan je echt niet zeker weet of/ en wat er zal lukken?
Spannend en leuk en soms oervervelend.
Aan ene kant wil je niet dat iemand je zegt wat je moet doen en ook niet HOE. Maar aan andere kant is het ook lastig om alles zelf te moeten verzinnen en geen ‘regels’ te krijgen of aanwijzingen….
Ik had eerlijk gezegd , wel gedacht en gehoopt dat ik meer van de grond zou kunnen krijgen en trekken dan me nu gelukt is. Ik hou wel van teams, maar trekt me toch ook wel soms weer terug om dingen zelf te doen of te wachten tot er wat gebeurd.

Hoe motiveer je anderen om mee te doen?
Te kijken of er iets is wat ze graag zouden willen bijdragen aan NL of aan mensen om hen heen, zonder dat er geld ed. aan te pas komt. Het gaat voor mij over empowerment. Mensen hun eigen kracht en ideeën laten ervaren en inzetten.
iedereen mag doen waar hij of zij goed in is of wat hij leuk vind om te doen. Er moet niks.
Wat ik wel gaaf vond aan de landelijke trainings dagen en bijeenkomsten was en is het leren van elkaar. Echt gaaf. En een opmerking als:  fouten maken mag. Het wordt zo snel werken en hard je best doen en daar gaat dit niet over.

Ook merk ik, dat ik er meer over praat met mensen om me heen. Mijn vriend zat bv in een ‘slapende’ dorpsraad, maar die is nu weer wakker/levend aan het worden en we kunnen elkaar nu voedden met inspiratie en motivatie om iets voor de gemeenschap te willen doen. Ook een dag als: meer burgers, minder overheid en het bijbehorende boekje dragen dan bij tot ideeën en motivatie dat het wel kan.

Hoe blijf je zelf gemotiveerd als het tegen zit?
Als ik iets begin , dan ga ik er 200 % voor. Stoppen is dan geen optie, je blijft doorgaan totdat het klaar is.

Wat moeten we een volgende x absoluut weer doen?
Ergens instappen waarvan je het einde niet kunt overzien

Wat moeten we een volgende x absoluut niet doen?
In mijn eentje alles doen als citycoördinator, eerder iemand erbij vragen om dingen samen te doen. Nog meer delen…
In mijn eentje in een voor mij ‘vreemde’ stad een netwerk opzetten zou ik niet meer doen.

gr ingeborg