Selecteer een pagina

Leven met hooggevoeligheidIn een van mijn vorige blogs zei ik op het einde, dat ik nog zou vertellen over dit boek ,met als mooie ondertitel: van Opgave naar Gave.   

Kijk eens op haar site Susan Marletta- Hart naar een test die daar staat als je zelf nog twijfelt of je hooggevoelig bent: Test je hooggevoeligheid .

Toen ik begon met lezen, zag ik mezelf niet als hooggevoelig. Ik noem mezelf wel intuïtief en gevoelig, maar daar bleef het bij. In niet alle kenmerken van hooggevoelige mensen herken ik mezelf, dus toen ik begon dacht ik: eens kijken wie dat zoal zijn. Gaandeweg kwam er meer Rust over mezelf, doordat ik wel een aantal zaken van mezelf herkende, en er dus niet meer tegen of mee hoefde te vechten, zoals:

 • je hebt meer tijd nodig dan de gemiddelde mens om dingen te verwerken
 • je bent opmerkzaam voor veel details (meer dan anderen)
 • je hebt behoefte aan bezinning, schoonheid en diepgang
 • je hebt het gevoel soms een voet op ’t gaspedaal en een voet op de rem te zetten

Net alsof ineens zaken op hun plaats vallen. he he, ik hoef even niet zoveel mee. Ik heb er ook wat tips voor mezelf uitgehaald:

 • pas de ‘pause to check’ strategie toe (zeg niet meteen JA, overdenk en geef jezelf ook tijd, als je nee zegt tegen een ander (of een project), zeg je JA tegen jezelf).ander bijkomend voordeel: je raakt de adrenaline kwijt die al die projecten je tijdelijk geven, maar die eigenlijk vergif voor je zijn.
 • overstag gaan is wezenlijk voor je( je geeft jezelf ahw meer tijd om inzichten te vergroten en verdiepen en het geeft je ook afwisseling door iets ineens van de andere kant te kunnen bekijken)
 • mezelf aarden is belangrijk: "het is door haar ontvankelijkheid dat de aarde leven voorbrengt" vond ik een mooie zin. werk in je tuin, voed jezelf goed.

Ik heb ook een paar dingen nu wezenlijk veranderd in mezelf, mede door dit boek en doordat ik me heb laten coachen op dit onderwerp. dat laatste heeft voor mij alles te maken met: practise what you preach, oftewel, als ik anderen hierop coach, is het wel zo integer om te zorgen dat je ‘huis’ op orde is en dat je werkt aan je eigen ‘issues’.

 • ik snoep bijna niet meer, krijg er zelf vaker last van als ik wel suikerachtige dingen eet. een dag p week probeer ik minimaal een dagdeel groentesap te drinken, bij voorkeur wortelsap, echt heerlijk. geeft mijn lichaam even de tijd alles wat hij op andere dagen binnen heeft gehad en wat er niet hoort, af te voeren.
 • ik ga paar keer per week, ’s morgens vroeg, minimaal een half uurtje buiten wandelen, voel me herboren als ik dan in mijn ‘kantoor’ kom.
 • ik heb nieuwe fysio fitness gevonden waar ik me heerlijk om m’n gemak voel, die persoonlijke aandacht geven en waar ik me thuis voel. als je in buurt van Haarlem woont, kan ik hem je zeker adviseren: 201 Fysio Sport  als je me een jaar geleden had gevraagd: ga jij naar fitness? had ik je aangekeken en gezegd: nee hoor, niets voor mij, en nu doe ik het paar keer per week en voel me er goed bij. Dit komt ook doordat ik nu eindelijk na 10 maanden pijn vrij ben met mijn knie en dus kan gaan bouwen aan mijn conditie. dank voor de tip Eugenie.
 • prioriteiten durven stellen, keuzen durven maken. ik had dit weekend naar een leuk netwerk event toe zullen gaan, maar toch besloten om het niet te doen en meer tijd voor mezelf te nemen, hoe leuk me dit event ook leek. een nieuwe groep en nieuwe activiteiten vragen om energie en soms moet ik mijn aandacht meer naar binnen richten.

Ik wil graag meer boeken van Susan gaan lezen, wie weet daarover een volgende keer meer…

Met lezen combineer ik inzicht krijgen en die ook daadwerkelijk gaan toepassen, zodat ze een onderdeel van mijn leven worden. Ben alweer andere boeken aan het lezen, daarover een volgende keer meer,

groetjes Ingeborg

PS  Vandaag is het precies 11 jaar en 11 dagen geleden dat ik voor mezelf begon….mooi getal…