Selecteer een pagina

Van 30 naar 130 in 5 seconden

Tja, ik zie je denken: “Waar gaat dit over?”
Wel, het heeft niets met een voertuig of snel rijden te maken. Maar alles met het plezier wat ik gisteren beleefde tijdens het geven van de  speedworkshop ‘Bouwen aan een effectief netwerk’ op de beurs Diversity Works in Amsterdam.

Hé hé, zul je zeggen, wat heeft dat met die getallen te maken? Dat komt later. Voor mij heeft het in ieder geval alles te maken met onder andere versnellen en schakelen, kunnen omgaan met het onverwachte, plezier maken en met me kunnen verbinden met een groep in een hele korte tijd. In mijn ogen zijn dit ook de belangrijke elementen in netwerken.

Hoe kwam ik er terecht? Ik ben als coach/trainer/facilitator onder andere verbonden met vrouwenwoensdag.nl en geef daar regelmatig trainingen in effectiever netwerken. Dat thema is echt mijn stok- en paradepaardje: ik wil anderen laten zien en ervaren hoe leuk, leerzaam en effectief netwerken kan zijn.

Met Vrouwenwoensdag konden we op Diversity Works enkele workshops geven. Voor mij was er een gepland voor ongeveer 30 mensen (ja, da’s het eerste getal). Of ik ze iets wilde leren en meegeven over netwerken. Achteraf hoorde ik dat al twee uren voor aanvang van de workshop mensen ernaar vroegen. Omdat er veel meer belangstellenden waren dan in mijn zaal paste, heeft de leiding besloten mij een grotere zaal te geven, namelijk eentje waar wel 130 mensen in konden (jaja…we zijn er..).

Ik volgde zelf van te voren een inspirerende workshop van Huub van Zwieten ( spreker, entertainer 2.0 en schrijver van boeken), over ‘Vier de verschillen’. Ik genoot van zijn ontspannen manier van omgaan met de groep en ook van het grote aantal mensen dat hierop afkwam. “Als ik dat ook eens zou kunnen”, dacht ik nog, mijmerend over mijn ‘droomopdracht’. Ik had me zelf altijd het comfortabelst gedacht voor een wat minder grote groep. Ik dacht nog: “zo kan het dus ook”. Toen wist ik nog niet wat ik nu weet…

Het was heel even schakelen voor me, van een kleine zaal en een intieme workshop naar een zaal gevuld met wel 130 man, een beamer en een microfoon…. Maar goed, dié 5 seconden schakelen waren dus zo om. Zo neemt het leven je soms mee in die verrassende rollercoaster die het is. En, in de richting die je zelf gewenst en uitgesproken hebt. Dit is dus wat mensen ook weleens ‘de Secret’ noemen.

Ik wilde de deelnemers graag een eigen ervaring meegeven over hoe leuk netwerken is, dus besloot ik ze in tweetallen even zichzelf voor te laten stellen. Na een paar minuten waren ze niet meer stil te krijgen, waarop ik zei: “Als iemand me nu nog durft te zeggen dat netwerken niet leuk is, dan weet ik het niet meer”. Het ijs was gebroken op deze heerlijke lente dag. Niemand zat stil in een hoekje te fluisteren wie ze was en wat ze deed. Nee, er werd gepresenteerd!

Vervolgens heb ik iets meer verteld over de Elevator Pitch: Stel je voordat je in de lift staat en hooguit een minuut hebt om iemand iets te vertellen over jezelf, en wel zo, dat die ander zich jou later nog herinnert als hij of zij uitstapt. Een echte uitdaging.
Als voorbeeld hiervan, zal ik de mijne in dit stukje met jullie delen, dan hebben jullie direct een (voor-)beeld van mij.

Ik, Ingeborg van Meggelen, begeleid mensen en bedrijven (doelgroep) om zichzelf effectiever te presenteren (situatie). Dit doe ik door het geven en faciliteren van effectieve netwerktrainingen, speciale kleurenworkshops en individuele kleurconsulten (oplossing). Hierdoor kunnen mensen gemakkelijker contacten leggen en succesvoller worden (resultaat /voordeel).

Een Elevator Pitch heeft dus minimaal twee van de volgende elementen in zich:
– de doelgroep tot wie je je richt
– de situatie waarvoor jij een oplossing biedt
– het resultaat wat je teweegbrengt.

In mijn ogen maakt of breekt een goede en boeiende introductie van jezelf een gesprek of kennismaking met iemand, waar je ook maar bent. Dat kan op het schoolplein zijn, tijdens een drankje drinken aan de bar met je partner na het sporten of tijdens een workshop of training die je volgt. Zelfs tijdens het koffie drinken bij het koffiezet apparaat op je werk.

Denk maar eens aan een gesprek dat je onlangs met iemand had waarin je verveeld was, of geen aandacht kreeg voor jouw situatie. Dit ten opzichte van een gesprek waar iemand dat juist wel deed. Maakt dat niet een enorm verschil uit?

Ondernemende groeten,

Ingeborg van Meggelen