Selecteer een pagina

Vandaag is het dus onafhankelijkheidsdag. Niet dat we daar hier in Nl veel mee doen, geloof zelf niets, maar toch, als zelfstandig ondernemer voel ik me er wel door aangesproken.

Grappig woord eigenlijk, on-afhankelijk. Er zit het woord afhankelijk in, en meteen denk ik dan, waar ben ik allemaal afhankelijk van? Van geld denk ik meteen. Als je het niet /te weinig hebt voel je je rot, en als je teveel hebt schijnt dat ook weer zijn problemen te kunnen hebben/geven. En van mijn vrienden, de mensen om me heen, die ‘houden me staande’, daar relateer ik me aan met wie ik ben en wat ik doe, of niet doe. Daarmee kan ik ‘zijn’. Zonder die mensen om me heen zou ik niet kunnen zijn wie ik ben, ik voel me geen robinson crusoe .

En, waarom willen we onafhankelijk zijn? Willen we niet onderdeel van een groep uitmaken, gezin, werk, vrienden, familie, je omgeving, je hobbyclub of wat dan ook? Volgens mij antwoorden de meesten dat met ja, en toch willen we onafhankelijk zijn.

Vrijheid
Ik ben niet voor niets ondernemer geworden in 1996, ik wilde onafhankelijk zijn. Vrijheid, kunnen bepalen wat ik wil(de) doen. En met mij denk ik heel veel mensen. En toch merk ik gaandeweg steeds meer, dat dat eigenlijk ook weer niet samengaat. We hebben elkaar nodig, misschien nu wel meer dan ooit. Samen-werken heeft in alle opzichten ook weer elementen van afhankelijkheid in zich. En toch zoek ik dat wel op.

Dit waren zomaar enkele overdenkingen van mij, wat komt er bij jou naar boven als je het woord onafhankelijkheid hoort?