Selecteer een pagina

Eigenlijk zijn het de woorden meer met minder samen die de lading misschien wel meer dekken van wat ik wil. En het motto wat ik altijd had als ik een nieuw netwerk ging opzetten of bedacht, of met een groep mensen ‘iets’ ging of ga doen.

Meer Samen-werken

Ik zei dan : met meer mensen met minder inspanning leuke dingen doen en zo meer bereiken. Vaak zeggen mensen als je dingen samen gaat doen, dat je dan moet overleggen, afspraken moet maken en delegeren niet te vergeten, en dat dat zoveel werk en tijd kost, dat ze het dan liever zelf doen. Er zit wel iets in, maar zeker op de langere termijn is samen dingen doen toch voor mij veel waardevoller en inspirerender. Tuurlijk ben ik zelfstandig ondernemer en wil zaken zelf regelen, maar SAMEN heeft ook iets magisch. Bij een partner middag van Pentascope hoorde ik Bert Bouwhuis laatst zeggen 1 + 1 = 11  en die had ik een paar weken daarvoor zelf ook al bedacht, als een soort mindgame toen ik nadacht over netwerken en wat ik daarin wil en doe. Het samen levert iets erbij op, wat je vaak van te voren niet kunt inschatten en wat daarom alleen al zo mooi is en de moeite van het ont-dekken.

Meer Lezen, maar dan anders..

Zo heb ik eind januari de cursus smart reading gevolgd bij Global Edutainment. Ik dacht slim wat techniekjes te leren hoe ik dan sneller door vakliteratuur en boeken heen zou kunnen komen, en tuurlijk krijg je die ook geleerd, maar….veel meer… ik kwam mezelf weer eens tegen. Het gaat over anders lezen en eigenlijk, nu ik erover nadenk, moeitelozer door een brei aan woorden heen te komen. En mijn lezen bestond uit: ok, dit snap ik, wat bedoelen ze daar mee ? ooohhh, dat herken ik, leuk dat ze dat hier ook beschrijven, …dat kan ik nu anders gaan doen.. Met als gevolg, dat ik een boek na een paar bladzijdes vaak weg moest leggen om ermee aan de gang te gaan, zoals ik dan noem. en dan kom je er dus niet doorheen, (door al die mooie boeken) en dat frustreerde me…

Het ging dus voor mij o.a. ook over loslaten, niet begrijpen, niet hoeven te begrijpen, "weten" wat je leest, hetgeen niet betekent dat je het kunt reproduceren. Het meeste van wat er in een boek staat weet je immers al, het gaat om de 20 % die je nog niet weet. Over jezelf een doel stellen met het lezen van een vakboek, wat wil je ermee bereiken?, wat zie je jezelf al doen als je dit uit hebt? en dan…wat maakt dat weer mogelijk…. Het gaat ook om de goede vragen stellen van te voren , die je beantwoord wilt zien in het boek. Dat doet me weer denken aan: luisteren naar het goud. Zorg dat je de kern hoort van wat iemand zegt, niet de bla bla eromheen (verpakking, kleur, geur, herinneringen). Eigenlijk dus FOCUS.

Eenvoudig, als ik het zo terug lees, maar o zo lastig voor mij in de praktijk. Toch ben ik meteen begonnen, o.a. met nog meer opruimen en weggooien van oude dossiers en ‘mogelijk’ interessante artikelen. Dit ‘proces’ werd mede aangewakkert door de geweldige (en voor mij speciale) workshop over persoonlijke effectiviteit van 1,5 dag van Angéla Tromer van Tromerconsultancy , o.a. inspirerend lid van mijn ViB netwerk.

Hoezo? Waarom? Ik hoor de vragen opkomen…. Laat me een tegenvraag stellen: wanneer krijg je de beste ideeën /ingevingen ? Juist ja….dus….

Lees lekker, met meer plezier en minder inspanning !!!

Tot zover,

Ingeborg

PS en over wat ik nog "meer/minder" wil en kan gaan doen een volgende keer….