Selecteer een pagina

In mijn vorige artikel over grijze muis of oranje kangaroo kreeg ik veel leuke reacties over de kleur grijs en wat het met mensen deed. Of waar we grijs mee associëren .

Ik schreef dat roze de complementaire kleur is van grijs. Voor mij is dat heel gewoon, maar als je niet dagelijks met kleuren bezig bent niet. Complementair wil zeggen tegenoverliggend en dus aanvullend aan elkaar. Vergelijk het met een elastiekje, waar aan ene kan grijs zit en aan andere kant roze. Die houden elkaar dus in evenwicht. Teveel van een geeft tekort aan andere kant, óf kun je in balans brengen door de tegenoverliggende kleur te integreren.

Verdieping
Dit zegt wikipedia over kleur:
Kleur is een eigenschap van licht die wordt bepaald door de verschillende golflengtes waaruit dat licht is samengesteld. Mensen nemen licht waar wanneer elektromagnetische straling met een golflengte tussen 750 en 400 nanometer het oog bereikt. De samenstelling van golflengtes wordt het spectrum genoemd.

Kleur: Rood Oranje Geel Groen Blauw Indigo Violet
R O G G B I V
Golflengte (nm): 690 610 580 530 470 430 400

Niets
Ik hield vroeger, voordat ik met kleur ging werken, ook niet zo van grijs. Dat onopvallende vond ik maar niks. Ik wil de wereld beter achterlaten dan ik hem vond, dan moet je toch wel iets doen en opvallen, denk ik nu. Nu zie ik dat het me ook veel geeft, nl structuur kunnen aanbrengen en ergens aan willen bouwen (niet alleen maar met nieuwe dingen bezig zijn zoals ik heel goed kan ) en niet altijd vooraan staan maar ook gewoon kunnen en willen luisteren en anderen hun kennis en ervaring laten delen .

Ont-dekken
In mijn ont-dekkingstocht over grijs kwam ik ook uit bij het boek: Gelukkig , ik ben een grijze muis van Anneke Dekkers Het grappige is dat dit boek gaat over provocatief coachen en dat is ook wat Gijs, mijn collega met wie ik de workshop geef, doet.

Aan de ene kant gaat dat voor mij over gewoon zijn en teruggeven wat je iemand hoort zeggen/doen, en aan de andere kant vallen we daarmee op, want wie doet dat nog? Zijn we niet stiekem soms een beetje aardig tegen elkaar, en durven we wel te zeggen wat we denken/zien en soms ook al intuïtief  aanvoelen?
Is grijs dan niet gewoon lekker jezelf zijn, met alles erop en eraan? Is grijs: niet kiezen, er tussenin gaan zitten ? En wat is dan zakelijk versieren, is dat grijs zijn of juist oranje ?

Ik kies dus nu voor grijs en ga meer delen wat dat met mij doet en mijn omgeving, doe je mee? Ik lees graag jou ervaringen of leuke filmpjes of boeken die er hierover zijn.