Selecteer een pagina

Daar ben ik weer…:)

Dit is de titel van het boek Iedereen is muzikaal van HenkJan Honing dat ik aan het lezen ben. Een echte aanrader. Ik hoorde het toen ik in de auto reed, het lijkt op de Oorwurm die ik hier onderin noem, en wilde meteen de parallel trekken naar "iedereen kan netwerken". Daarover straks meer, nu eerst het boek.

Al vrij snel spreekt HenkJan over muziek als een SPEL. Hij haalt een ook een filmpje aan op YOUTUBE over polarberen en Husky’s die samen spelen, terwijl ze eigenlijk elkaar vijanden zijn. Bijzonder om te zien . Dit laat zien hoe een natuurlijke dreiging wordt omgezet in een ongevaarlijk spel.

Een ander leuk voorbeeld: we zijn allemaal 'experts' in het reguleren van onze stemming m.b.v. muziek. We weten precies welke muziek we op moeten zetten om welke stemming te versterken of om juist op te wekken. Zelf ervaar ik dat in de ochtend met A BRAND NEW DAY waarbij ik niet stil kan blijven staan, jij wel?

Hij geeft ook heel leuk op een website erbij muziekvoorbeelden waar je naar kunt luisteren, die combi heb ik nog niet eerder gezien, jullie wel ?
En hier zie je een interview bij OBA Live met de schrijver HenkJan Honing en ook bij de NCRV is hij geweest. Hij was zelfs begin 2008 al bij Matthijs van Nieuwkerk met een uitleg over het fenomeen Oorwurm, íets' waar we allemaal wel eens last van hebben: je krijgt het deuntje maar niet uit je hoofd wat je daarvoor hoorde. Ik denk meteen aan:ik wordt altijd wakker met een wijsje in mijn hoofd…

Het gaat dus eigenlijk over luisteren, niet over absoluut gehoor, wat we wel vaak denken. Je kunt de beleving van muziek vergelijken met kleur- of smaak verschillen: je kunt het niet altijd helemaal benoemen maar je 'weet'  (lees ziet of hoort) het wel. Luisteren is op vele fronten belangrijk, eigenlijk altijd nu ik er zo over nadenk.

In mijn volgende blog zal ik er meer over schrijven, maar nu de parallel naar netwerken. Iedereen kan netwerken. De meeste mensen kunnen best een leuk gesprek met een ander voeren en als het gaat over iets wat ze leuk vinden of graag doen dan gaat ze dat meestal ook makkelijk af. Bij het schoolplein of in de winkel zijn daar goede voorbeelden van te vinden. Toch zien de meeste van ons dat niet als netwerken. Waarom niet?

Dat is voor iedereen anders maar meestal krijg is als antwoord: 'het is toch niet zakelijk' en ik verkoop mezelf hier toch niet'. Alsof dat netwerken is? In mijn ogen zijn alle gesprekken die je voert in principe netwerk gesprekken, en afhankelijk van wat je ermee doet en wat je als resultaat wilt zul je die gesprekken vervolgens misschien wat aanpassen of fine tunen. Maar dat gesprek voeren kunnen we, net zoals we muzikaal zijn…

Graag tot een volgende keer, en als je wilt reageren, graag,

ik wens je een luisterende week,

Ingeborg van Meggelen