Selecteer een pagina

Afgelopen 29 augustus was het 21 jaar geleden dat ik naar de Kamer van Koophandel stapte om mijn eigen bedrijf  Net even anders in te schrijven. Ik herinner me nog het bijzondere voorval bij deze handeling: Bij het inschrijven vroeg de dame achter de balie: zal ik 1 september als start datum noteren? Ik zei WAT, ik sta hier vandaag, dus dit is dé dag. Kinderen zijn toch ook niet jarig op 1 september of 1 oktober..

Aan de start ging een proces vooraf. Bij een aantal werkgevers had ik mijn ei niet goed kunnen leggen, dus waarom niet kijken of ik het zelf beter zou kunnen? Wat heb ik te verliezen? Ik kan altijd weer worsten gaan verkopen…

Als we blijven doen…
De naam Net even anders sloot daar naadloos bij aan: ik zou de wereld wel eens laten zien dan het anders kon. Nu dát heb ik geweten (of misschien juist niet, en ben ik maar gewoon begonnen zoals ik het liefste doe…). Als we blijven doen wat we deden, krijgen we de resultaten die we hadden, en dát wilde ik niet meer.

Spelen
Ik schreef zelfs een business plan mbv een adviseur van de KvK (dat was toen nog mogelijk). Die zei al snel: jij moet maar gaan DOEN ipv schrijven, dat gaat jou vast beter af. En gelijk dat ze heeft ! Ik ben een echte doener, die óók nadenkt én graag overlegt & praat, maar ook graag gewoon gaat en gaandeweg de brug bouwt, of de weg verlegt omdat dat dan beter uitkomt. Kinderen leren spelenderwijs, waarom ik dan niet?

Samen
Ik ben nu 21 jaar verder met vele mooie ontmoetingen en een schat aan ervaringen. Heel veel nieuwe mensen en plaatsen leren kennen, aparte klussen gedaan, trainingen bedacht, gegeven en gevolgd (ik raak nooit uitgeleerd), netwerken bedacht en opgezet/losgelaten, coach gesprekken gevoerd. Succes geboekt en soms ook gefaald. Mijn intuïtie beter leren ont-dekken en vertrouwen: Ik hou van verbindingen leggen en maken, ik hou van mensen als individu en van groepen. De combi van individueel werken met mensen en een groep verder helpen komen vormt wel een rode draad in al die jaren. Alleen ga je sneller, samen kom je verder is een sterke drive in mij.

Putjes
Vaak herkenning gezien in de ander van waar ik zelf mee loop of wat mij drijft. Nog altijd niet uitgeleerd blijf ik onderzoeken en bevragen van wat op mijn pad komt. Ik voel dankbaarheid voor alles wat ik heb mogen meemaken en doen. Een kleine greep hieruit: Biodanza naar Nederland gehaald, landmark education mee helpen uitbouwen, Durftevragen mee vorm gegeven, het Geluksroute ‘virus’ helpen ‘verspreiden’, Entre Jeunes bedenken. En nog veéél meer. Daarbij zijn er heel vaak ondernemende vrouwen in mijn kielzog en om mij heen. Ik zoek de motortjes en ontwijk de putjes (als het kan).

Let go…
En toch twijfelde ik de afgelopen anderhalf jaar: Wil ik zo door blijven gaan, van project naar project of is er nog wat anders te ‘doen’  voor mij? Ik wist het niet en besloot er AANDACHT aan te gaan geven. Retraite te doen, coaching te vragen, de stilte op te zoeken, nog meer te luisteren. Los te durven laten, te gillen: Help hoe moet dit nu: geen werk, geen inkomen, en toch diep van binnen voelen dat ik niet zoo door kan blijven gaan. Mijn naast soms tot wanhoop drijven, hoe moet dat nu, waar gaat dit heen? Een heel diep gevoel van binnen kwam ik tegen: durf je te vertrouwen? Theorie U van Otto Scharmer bracht me in de U, en op de bodem is het : let go and let come. Zitten op mijn handen.
Wat een uitdaging…

Community mens
In maart dit jaar kwam er de kans van participeren in een buurt moestuin project, en die greep ik met beide handen aan. Ik gaf mezelf permissie een jaar te gaan klooien en prototypen, te proberen wat werkt en wat niet. Mijn moestuin als leermeester, proefkonijn en terrein. Ik vond mijn vuur weer: de wereld een beetje mooier maken dan ik hem aantrof. Uit mijn hoofd en in mijn hart komen, mijn handen in het zwarte goud stoppen. Heel wat uurtjes was ik er te vinden het afgelopen half jaar. Vanuit de gezonde houding en voeding vind ik nu aansluiting bij de community’s.

Dapper
Leende is Gezond Dorp dankzij 2 dappere artsen die hier voor zijn gaan staan. Los van in mijn ogen de gevestigde orde, doen waar zij denken dat de mensen en maatschappij behoefte aan heeft, en om staan te springen. Preventief in plaats van curatief, waar ik ook zo in geloof. Vanuit een gezond lichaam is immers zoveel meer mogelijk.

En daarmee vielen mijn ideeën en principes ineens op zijn plek:
Gezonde community’s Connetiveren.

Vanuit een gezond lichaam en gezonde mindset werken aan gezonde families en gezonde financiën en zo werken en bouwen we SAMEN aan een gezonde society.
De maatschappij dat zijn WIJ.

Ik ben dankbaar voor de afgelopen 21 jaar, de mooie mensen die ik heb mogen ontmoeten, die mij soms een spiegel voorhielden en er voor me waren als ik viel, me opraapte en een pleister gaven als dat nodig was. Een arm om me heen sloegen, gevraagd en ongevraagd. Me de ruimte gaven om te zijn en nog meer te worden wie ik ben. Die in mij geloofde, zelfs als ik dat zelf even helemaal niet meer deed en kon, los van welk resultaat. Teveel namen om op te noemen, maar voel je aangesproken als je dit leest: dan ben je namelijk onderdeel van mijn community.

En sluit ik graag af met de vraag: wat kan ik voor je doen?