Selecteer een pagina

Begin februari schreef ik over mijn wijze lessen van het 7 daysofinspiration project in Eindhoven. Volgende week is die week. Dit artikel gaat daar over.

7di-logo

Nederland, en dus ook Eindhoven, een beetje mooier en beter maken m.b.v. het landelijke project ‘7 days of inspiration’.

Wat?
In de week van 28 februari tot en met 6 maart 2011 werken Nederlanders in ruim 20 steden, door heel het land samen om belangeloos, met alle resources behalve geld, aansprekende maatschappelijke initiatieven te realiseren. Hier een super kort filmpje erover.

Ook in Eindhoven zijn er een aantal projecten die deel uit maken van dit landelijke initiatief. Zieke kinderen kunnen ‘reizen in je hoofd’, er is een passiedag voor werkzoekenden, `zie-doe-geven’ met kinderen zaadbommetjes maken en uitdelen in de wijk en er is een workshop ‘bouw je eigen app’.

Naast deze initiatieven is er elke avond een open inspiratieavond in de Etalage van Trudo van 19.00 – 22.00 uur.

Inspiratieavonden
7 days of inspiration valt, niet geheel toevallig, oftewel express samen met de jaarlijkse TED Talks conferenties, in Long Beach. Op deze conferentie worden ’s werelds meest fascinerende denkers en doeners samengebracht en uitgedaagd om het gesprek van hun leven te geven (in 18 minuten). Enkele van deze gesprekken gaan we samen proberen te kijken. Ook vindt er elke avond een mini stand-up-inspiration plaats. Iedereen met een goed idee mag 4 minuten gebruik maken van de microfoon om anderen enthousiast te krijgen. Kijk voor meer informatie en aanmelden op 7di040.nl
In Eindhoven is ook net besloten om een Ted Talks Eindhoven te gaan starten. Hier kun je je aanmelden als je wilt komen op een avond.
Projecten in Eindhoven
Reizen in  je hoofd, 1 maart:
in samenwerking met de vrijwilligers van de voorleesexpres wordt er voorgelezen aan zieke kinderen in het Maxima Medisch Centrum in Veldhoven en in het Catharinaziekenhuis in Eindhoven. Zo iets eenvoudigs als samen lezen kan veel doen met een kind als het gegrepen wordt door het verhaal, de persoon die het vertelt en het menselijk contact wat eens anders is dan met familie en verplegers/doktoren. Het stimuleert het beeldend vermogen en prikkelt de fantasie. Ieder kind geniet van zo’n kijkje in een andere wereld.

Passiedag, 2 maart:
Een middag speciaal voor werkzoekenden die altijd al eens aan hun droombaan hebben willen proeven. De middag wordt begeleid door professionals die jou helpen te ontdekken waar je nu echt energie van krijgt, welke banen daarbij passen en samen ga je aan de slag om eens mee te kijken met iemand die jouw droombaan al heeft. Aan het einde van de dag ga je naar huis met een duidelijk beeld van wat je droombaan is en/of een afspraak voor een oriënterend interview of een snuffelstage. Voor deze dag kun je je nog aanmelden http://www.7di.nl/projecten/passiedag

Zie, Doe en Geef, 3 maart:
Kinderen maken zaadbommetjes en geven deze weg aan mensen in hun eigen wijk. Een zaadbommetje is een kleibal met verschillende soorten zaad erin die gebruikt kunnen worden om op openbaar terrein  nieuwe planten te laten groeien. Dit project wordt gedaan op scholen met kinderen tussen de 6 en de 10 jaar maar kan ook met een los groepje kinderen. Aanmelden is nog mogelijk http://bit.ly/eey6Nq

Kraanwater , 3 maart:
Op de dag met thema Duurzaamheid, drinken we met zoveel mogelijk mensen kraanwater in plaats van gebotteld water. Om zoveel mogelijk Nederlanders te bereiken en te inspireren om met ons mee te doen tweeten we samen op die dag om 10:00 over wat we gaan doen. Volg @7di_kraanwater en/of @7di voor het startsein en retweet alsjeblief hun ene tweet over #kraanwater.
Wat zijn de resultaten? Er worden op 3 maart veel minder plastic flesjes water verkocht dan de dagelijkse 500.000 waarvan 80% meteen bij het afval beland. Daarnaast (her)ontdekken we dat kraanwater een prima dorstlesser is. Goedkoop, gezond en duurzaam. Dit project is geïnspireerd door Join The Pipe, De Dopper en nudge.

App-in-a-day , 4 maart:
Programmeurs, interactie-ontwerpers, dataspecialisten en ingenieurs worden uitgedaagd om in één dag een applicatie te ontwerpen en een prototype te maken. Hierbij wordt gebruik gemaakt van speciaal voor deze dag beschikbaar gesteld of reeds toegankelijk Open Data materiaal uit Eindhoven of Noord-Brabant. Aanmelden kan via http://www.madlab.nl/?p=1474

Voor alle project kunnen we nog hulp gebruiken dus heb je zin kijk dan snel op http://www.7di.nl/steden/eindhoven/projecten

De uitdaging is om 7 Days of Inspiration alleen op basis van sociale overwaarde te realiseren.
Alle inbreng is van, voor en door iedereen zonder tegenprestatie.
Delen wordt vermenigvuldigen door kennis, ideeën, mensen en netwerken met elkaar te verbinden.
Creëer speelruimte, experimenteer, leer maar vooral; DOE MEE!

Namens
Wendie, Ineke, Rob, Stefan, Marije en René en Ingeborg graag tot ziens daar…